Feiten

Ons doel is om de meest uitgebreide, actuele en complete informatie over Maca te geven. We voegen voortdurend inhoud toe aan deze Maca Info pagina. Waar beschikbaar, klik op de links voor meer informatie over elk onderwerp.

Maca is een plant die oorspronkelijk uit de Peruaanse Andes komt en groeit op hoogtes van 11.000 voet (3500 m) en hoger. Daarmee is het het hoogst groeiende voedingsgewas ter wereld. De Maca-plant groeit op rotsachtige bodems die onherbergzaam zijn voor de meeste andere vegetatie. En hij gedijt in extreme klimatologische omstandigheden, zoals vrieskou, intens zonlicht en harde wind. De Maca-plant produceert zowel bladeren als een kleine wortel, ongeveer zo groot als een radijs. Het is de wortel die al duizenden jaren wordt gekoesterd vanwege zijn vermogen om energie, uithoudingsvermogen en vruchtbaarheid te verhogen voor alle mensen en dieren die het eten. Ongetwijfeld heeft de Macawortel voor generaties inheemse volkeren een productief leven in het zeer hooggebergte mogelijk gemaakt.

EIGENSCHAPPEN VAN MACA (WETENSCHAPPELIJKE GEGEVENS EN BESCHRIJVING)

Maca (Lepidium meyenni Walpers) is een Peruaanse plant die groeit op een hoogte van meer dan 4000 m.) De plant behoort tot de familie van de brassica (mosterd) en het geslacht Lepidum. Zijn naaste verwanten zijn koolzaad, mosterd, raap en kool. Maca is een laag groeiende, rozetachtige plant met een groot ondergronds orgaan (wortel). Hij wordt 10-20 cm hoog en zijn wortel is gemiddeld 15 cm in omtrek.

DE GESCHIEDENIS EN TRADITIE VAN MACA

Maca wordt in de Andes al eeuwenlang gebruikt als voedingsmiddel en om de vruchtbaarheid van zowel mens als dier te verhogen. Maca werd waarschijnlijk tussen 1300 en 2000 jaar geleden gedomesticeerd in San Blas, Junin (het huidige Peru) door Inca-boeren. De eerste schriftelijke vermelding van de wortel komt van Cieza de Leon (1553). In 1653 verwees de Spaanse priester Cobo naar het gebruik van de wortel voor vruchtbaarheid en als stimulerend middel. In het centrale Andesgebergte wordt Maca nog steeds gebruikt als dagelijkse voedingsbron na het drogen van meer dan 20 gram per dag.

VOEDINGSFEITEN VAN MACA

Maca is een ware krachtpatser op voedingsgebied. Gedroogde Macawortel bevat 13-16% eiwit, 8,5% vezels, 19 essentiële aminozuren, vitamine A, B1, B2, B3, C en D, de mineralen ijzer, magnesium, koper, zink, natrium, kalium, calcium, diverse glucosinolaten, 20 vrije vetzuren, en unieke verbindingen die macaenes en macamides worden genoemd. Bovendien is Maca een van de weinige voedingsmiddelen die als “adaptogeen” worden beschouwd, oftewel een voedingsmiddel dat de algehele levenskrachtenergie verhoogt.

HOE MACA WERKT

Maca is een krachtige voedingsbron met een hoog gehalte aan aminozuren, vitaminen en mineralen. Het is ook een adaptogeen, wat betekent dat het de algehele gezondheid en kracht ondersteunt. Onderzoek heeft uitgewezen dat Maca de algehele fysieke werking van het lichaam bevordert en de stemming verbetert.

MACA EN HORMONEN

Maca wordt beschouwd als zeer heilzaam voor het in evenwicht brengen van hormonen, het verbeteren van de endocriene en schildklierfuncties en zelfs voor het immuunsysteem. Deze voordelen houden waarschijnlijk verband met het hoge gehalte aan aminozuren. Hormonen zijn opgebouwd uit aminozuren en cholesterol.

MACA ALS ADAPTOGEEN

Macawortel is, net als ginseng, ook een adaptogeen. Adaptogenen zijn stoffen die de weerstand van het fysieke lichaam tegen ziekten verhogen door de fysiologische gezondheid en de emotionele gezondheid te verbeteren. Dit maakt maca tot een breed georiënteerd voedingsmiddel dat in veel gevallen in staat is om overbelaste, vermoeide bijnieren en andere aspecten van het hormonale systeem te ondersteunen en te verjongen. Na verloop van tijd kan het gebruik van Maca leiden tot verschillende voordelen, waaronder meer energie, uithoudingsvermogen, helderheid van geest en ziel, en het vermogen om met stress om te gaan.

MACA DOSERING

De meest effectieve manier om Maca poeder in te nemen is door het te mengen in water of een eenvoudig vruchtensap en het in te nemen op een lege maag, 10-15 minuten voordat je gaat ontbijten. Maca innemen op een lege maag zorgt ervoor dat het wat sneller en grondiger wordt opgenomen. Voor de meeste mensen is het ook prima om Maca poeder te mengen in smoothies en andere dranken en in sommige soorten voedsel.

WAAROM AANDRINGEN OP PERUVIAANSE MACA

Als je een beetje onderzoek hebt gedaan, weet je waarschijnlijk al dat de Macawortel oorspronkelijk uit het hoge Andesgebergte komt en tegenwoordig vooral in Peru en Bolivia wordt geteeld. Wat je waarschijnlijk niet weet, is dat China de laatste jaren ook begonnen is met het verbouwen en exporteren van Maca-wortel producten. Dit artikel legt het verschil uit tussen de twee en waarom je zou moeten vasthouden aan Peruaanse Maca.

MACA VOORDELEN

Onze ervaring is dat een aanhoudend en volhardend gebruik van Maca van hoge kwaliteit de hormonale, fysieke en emotionele toestand van gewone mensen dagelijks verbetert. Dat gezegd hebbende, hebben we ook gemerkt dat er een aanzienlijke hoeveelheid misleidende of hyperbolische informatie beschikbaar is met betrekking tot de voordelen van het nemen van Maca. Daarom hebben we een verzameling samengesteld van al onze artikelen die gaan over de voordelen van Maca. Waar mogelijk geven we wetenschappelijke documentatie en voorbeelden uit eigen ervaring.

MACA STUDIES EN ONDERZOEK

Er zijn vele onderzoeken naar Maca verricht. Meer dan 400 studies over Maca (Lepidium meyenii) zijn alleen al geïndexeerd op PubMed, de National Library of Medicine. Er is ook ander Maca-onderzoek gepubliceerd, met name in Peru, waar Maca vandaan komt.